Himpun verran noloutta sisimmässäni tuntien kerron teille nyt vierailustani Tuurin Veljekset Keskisillä.

Tuurihan sijaitsee kaukana, kun katsellaan maailmaa täältä pääkaupunkiseudulta päin, joten sattumanvarainen ja spontaani piipahdus Vesa Keskisen kyläkauppaan ei ole kovin todennäköinen. Muutaman sadan kilometrin matkaa Tuuriin ei lähde ajelemaan mikäli reissuun ei sisältyisi jokin muukin tarkoitus. Meidän pääasiallinen vierailukohteemme olikin n. 20 kilometrin päässä Tuurista sijaitseva Ähtärin eläinpuisto, joka muuten on jotain aivan muuta kuin Helsingin Korkeasaari. Suosittelen.

Kaikkihan tietää ohjelmasarjan "Tuuri", se tuskin on jäänyt keneltäkään huomaamatta. Itselleni Tuuri ja sen kyläkauppa on tuttu monen vuoden takaa, niistä ajoista kun se ei vielä ollut kovin suuri. Ensimmäinen vierailuni ko kaupassa lienee ollut joskus 90-luvun puolessa välissä, kun vielä itsekin olin kovin pieni. Tämän kesäiseen "paluuseeni" liittyi siis myös paljon nostalgiaa, edellisestä visiitistäkin oli aikaa ehkäpä n. 13 vuotta.

Keskisen kauppa on kyllä kasvanut roimasti ja onhan se nyt valtavan suuri, jos vaikka ajatellaan yrityksen sijaintia. Mielestäni kaupan kasvu on ensinnäkin melko uskomaton suoritus paikkakunnalla jossa ei edes ihan hirveästi ole väestöä. Toiseksi, en oikein ymmärrä mikä ihmiset saa matkaamaan Tuuriin pitkien matkojen takaa. Tosin, teinhän niin itsekin nyt kun "Tuuri-ilmiö" on jo muodostunut. Aikoinaan kun Tuurissa vierailin, se sattui olemaan kesämökkiämme lähinnä sijaitseva tavaratalo. Ruokakauppaa Keskisillä ei vielä silloin ollut, jos oikein muistan, sitä rakennettiin tuolloin.

Keskisillä on myöskin karavaanialue ja hotelli, joissa pitkämatkalaiset voivat majoittua. Koska Ähtärin Hotelli Mesikämmen oli reissumme aikaan täyteen buukattuna, varasimme yöpaikan Keskisen Onnen Tähti -hotellista. Mikä aiheutti retkiläisissämme suurta huvitusta. Onnen Tähti on ulkoasultaan melko ylenpalttinen ja krumeluuri. Katot ovat korkealla ja huoneet muutoinkin epätavallisen suuria. Luxusta. Kylpyhuoneen/vessan pöydällä on asiakkaan käyttöön varattuna tavallisten shampoon ja suihkusaippuan lisäksi myös kosteusvoide, suihkulakki, kenkälankkia, vanupuikkoja, pumpulia, nenäliinoja, neulaa, lankaa ja varanappeja. Huh. Suihku on tietenkin hierova ja hiustenkuivaajakin löytyy.

Peilejä hotellihuoneessa oli huimat neljä, jokainen valtavan suuri ja koukeroilla kehystetty. Eteisen kattossa, kristallilamppujen yllä avautuu "taivas". Valaistu vaalean sininen syvennys, johon on maalattu pilviä. Itse huoneessa oleva valaisin on valtava kristallikruunumainen koristus. Verhot ja muut tekstiilit ovat raskaita, nauhoin ja tupsuin koristeltuja. Sisustusmatka vanhaan aikaan siis, mutta ei minun makuuni.

Huoneen perusvarustuksiin kuuluu myös TV, puhelin, minijääkaappi, varatyynyvalikoima, silitysrauta, vuodesohva, vedenkeitin sekä murukahvia ja kaakaota. Lisämaksulla voi varata itselleen mm oman saunavuoron tai katsoa TV:stä uusimpia elokuvia.

Kokonaisuudessaan Onnen Tähti -hotelli on erittäin siisti, asiallinen, rauhallinen ja palvelu oli pohjanmaalaisittain iloista ja ystävällistä. Ainoat miinukset hotelli saa viallisesta hiustenkuivaajasta, joka puhalsi vain viileää ilmaa, sekä hieman yllätyksettömästä aamupalavalikoimasta.

Yksi yö Onnen Tähden kahdenhengen huoneessa maksaa 100 euroa. Parvekkeelliset huoneet sekä tietysti sviitti maksavat enemmän. Oletan hintojen olevan melko samaa luokkaa muiden pakallisten hotellien kanssa.

Sitten shoppailemaan!

Keskisen tavarapuodin sisäänkäynti sijaitsee eri puolella kaupparakennelmaa kuin mistä kuljetaan hotelliin ja ruokakauppaan. Se tarkoittaa pientä kävelymatkaa rakennuksen ympäri liikenteen ja paikoitusalueen seassa. Tämä kaupan rakenteellinen ominaisuus hämmästyttää kovasti. Kävely ei sinänsä ollut minulle mikään ongelma, toivoin kuitenkin, että siirtymiseen olisi varattu asiaan kuuluva kävelytie. Ja jos kävelytie olisi vielä ollut edes osittain katettu, olisi shoppailu sujunut huomattavasti miellyttävämmin kuivassa vaatetuksessa.

Tavarapuodissa on nimensä mukaan mielettömän suuri määrä tavaraa. Perus markettitavaran lisäksi sieltä löytyy myös omat osastonsa mm Marimekolle, Iittalalle, Veromodalle, Changelle, Onlylle, Fiorellalle jne... Yksittäiselle tuotteelle puodissa ei mielestäni ollut kovin montaa vaihtoehtoa. Esimerkiksi lakanahyllyä tutkiessani, vaihtoehtojen määrä ei päätä huimannut. Toinen huomioni oli, että vain pieni määrä tuotteista oli sellaisia joita en välttämättä löytäisi mistä tahansa muusta tavaratalosta ympäri Suomea. Toivoin siis enemmän paikallisia tuotteita.

Pettymykseksi Tuuri-shoppailua en kuitenkaan voi sanoa, lähtihän mukaani tavaraa parin korillisen verran. Ostin halpaa ja järkevää. Tarpeellisia tavaroita käyttöön, jotka maksoivat himpun verran vähemmän kuin tavallisesti muualla. Kaikki ale-tuotteita. Miksi tein niin? En tiedä... En lähtökohtaisesti kuitenkaan mennyt Keskisille säästämään. Omituinen ilmiö.

Lainaten isäni viisaita sanoja "Keskisillä ei tarvitse olla yksin", voin varoittaa, että kyläkauppa oli todella kuin muurahaispesä. Asiakkaiden määrä lähenteli Helsingin Stockmannin hullujen päivien ruuhkaa. Tosin, tunnelma oli aivan toinen. Tuurissa ei tönitty ja tuupittu kuten Helsingissä. Ihmispaljoudesta huolimatta kassoilla ei tarvinnut juurikaan odottaa ja muutenkin kaupanteko oli sulavaa ja märistä vaatteista huolimatta mukavaa.

Lopputulema = Ihan ok iso tavaratalo. Sijaintinsa huomioon ottaen jopa ainutlaatuinen.